Artikel Brabants Dagblad (8 feb)

10 feb 2005 - 12:37 - Van onze verslaggever: Bert van der Linden

Dinsdag 8 februari 2005 - De optocht in Overlangel (Nachtgraversrijk) was gisteren een lust voor het oog. Mooi afgewerkte praalwagens en originele loopgroepen.

Overlangel - Het was gisterenochtend een lust voor het oog om in het Nachtgraversrijk de optocht te bekijken. Veel, groot, prachtig zijn de kwalificaties die er op van toepassing zijn. De mooi afgewerkte praalwagens, allemaal zelf getrokken of door een ingebouwde trekker voortbewogen, torenden hoog boven de originele loopgroepen en -groepjes uit. Het Nachtgraversrijk heeft zelf carnavalsclubs als Plog, Gauw Blauw en Ge Kunt me Wa, die met prachtige creaties op zondag al de Herpense optocht verfraaien. Op maandagochtend versterken de Herpense praalwagens de optocht in Overlangel. Gezonde concurrentie die heel positief uitwerkt op de nog steeds groeiende kwaliteit. Er waren vele carnavaleske thema’s. Zo beeldde Gauw Blauw het weer uit met onder meer de Germaanse Thor op zijn everzwijn.

Speeltuin
Cv Plog die met slechts een punt verschil met de Schaafloepers de Herpense optocht won, had wel negen kleurige poppen gemaakt die goed uit de verf kwamen. De Schaafloepers bouwden een heuse speeltuin met draaimolen en schommels, onder het motto: Computers aan de kant. Ge Kunt me Wâ had een heel stel rare creaties gebouwd, van Siamese tweeling tot de man met vier benen. Er waren ook veel jongerengroepen van de partij. De Jong Bônne hadden een kritische wagen over de vele vette kinderen die met taart opstaan en met friet naar bed gaan. Kei Vet, een groep kinderen van rond de tien jaar ’gaasden en plakten’ een vliegtuig met Goofy erop om aan te geven dat de in Keent geplande grootse vliegshow afgelopen zomer niet doorging. En zo had iedere groep een mooi uitgewerkt thema. De loopgroep van De Ouwe Dam kwam heel kleurrijk en clownesk voor de dag en de Laotbloeiers die in Herpen de eerste prijs wonnen, waren met hun opstijgende Elian in het ruimteschip ook weer van de partij. Individuelen doen het ook altijd goed. Zo waren er twee controleurs om identiteitspapieren te vragen en liep er een trio helemaal in ’verband met carnaval’. De woningbouwproblematiek werd uitgebeeld door een duo dat bezorgd was over het - in de toekomst- teruglopend aantal kinderen op de basisschool.
De optocht was zo lang dat muziekvereniging Sint-Hubertus, die voorop liep, op het laatst weer kon aansluiten bij de prinsenwagen die als laatste van start ging.

Bron: Brabants Dagblad

[ Vorige ] - [ Terug ] - [ Volgende ]

 
© Copyright 1997-2024 - Chris Kamps